Sara Schwalb, stagiaire Gezin en Verlies

"Als kind had ik al een warm gevoel bij Humanitas"

"Op mijn veertiende had ik mijn eerste ervaring met Humanitas. Daar heb ik een warm gevoel aan overgehouden. Toen ik dit jaar hoorde dat er een stageplek vrij kwam, heb ik meteen gereageerd. In september ben ik begonnen. Het is veel, maar hartstikke leuk en leerzaam."

"Als derdejaars student Pedagogiek loop ik 4 dagen per week stage bij Gezin en Verlies. Ik begeleid nu kinderen die met een scheiding te maken hebben, maar het is de bedoeling datSara 800 ik ook de rouwgroepen ga doen. De 4 groepen die ik - altijd samen met een opvoedingsadviseur of ervaren vrijwilliger - nu doe, heten Koesa en de Dappere Dino's. Eerst stond ik als derde persoon op de groep, maar daarna draaide ik volledig mee. Het is best pittig, maar ik word goed begeleid. Omdat je altijd samenwerkt, deel je ook de verantwoordelijkheid.

Spelenderwijs verwerken

"Ik vind het heel leuk om met kinderen bezig te zijn, hen te steunen. Vaak denken ze eerst dat het allemaal heel serieus is in onze groepen. Maar al snel weten ze dat er ook veel gelachen wordt. We zijn spelenderwijs bezig met het verwerken van de scheiding van hun ouders.
Naast de kinderen begeleid ik ouders. Tijdens de ouderavonden laten we hen met bepaalde werkvormen ervaren wat de kinderen ervaren, namelijk herkenning en een groepsgevoel.

Veel vrijheid

"Ik wil toegroeien naar het begeleiden van rouwgroepen. Als dat straks gaat gebeuren, kan ik niet meer zoveel scheidingsgroepen draaien. Bepalen en uitspreken hoeveel ik aan kan, is iets dat bij mijn leerdoelen van dit jaar hoort. Ik moet mijn eigen leerproces in de gaten houden.
Ik heb veel vrijheid, mag bijvoorbeeld zelf bepalen of ik thuis werk of op het Busplein. Als ik de verhalen van mijn studiegenoten hoor, blijkt dat die flexibiliteit lang niet overal mogelijk is. Eigenlijk is mijn mening over Humanitas nog hetzelfde is als toen ik 14 was. Ik denk niet dat ik een bedrijf had kunnen vinden dat beter bij mij past."

 

 

 

Humanitas is een landelijke vereniging met 80 lokale afdelingen. Zo'n 25.000 vrijwilligers helpen jaarlijks ruim 65.000 medeburgers. In Almere zijn al meer dan 800 Almeerders vrijwilliger bij Humanitas.

© Humanitas Almere