Vrijwilligerscoach/projectmedewerker Angelique aan het woord

"Plezier hebben en ook nog mensen helpen die zich eenzaam voelen"

"Het meest blij word ik van het contact met zoveel verschillende mensen. Het is echt bijzonder als iemand die zich vaak alleen voelt, zijn of haar verhaal aan je wil doen."

"Als vrijwilligerscoach bij Humanitas Huisbezoek ben ik de verbinder van deelnemers en vrijwilligers. Zelf ben ik dus ook vrijwilliger. Ik ben ook volwaardig lid van het team met de coördinator en vrijwilligerscoaches." Angelique site

Afwisselend

"Het is heel afwisselend en daar hou ik van! De ene keer doe ik een intake bij iemand die zich eenzaam voelt en graag contact met een vrijwilliger zou willen. De andere keer heb ik een teamoverleg bij Humanitas en bespreken we welke vrijwilliger goed zou kunnen passen bij welke nieuwe deelnemer. Ik ga mee bij de kennismaking van een vrijwilliger bij de deelnemer thuis."

Meestal wel een klik

"Ik koppel ze alleen aan elkaar en ga er dan vandoor. De volgende dag bel ik ze allebei om te vragen hoe het was. Meestal klikt het en als een van beiden twijfels heeft, dan gaan we gewoon op zoek naar een andere match. Ik voer ook voortgangsgesprekken met ‘mijn’ vrijwilligers en deelnemers. Veel geregel en gebel maar zo leuk!."

Eenzaamheid komt op elke leeftijd voor

"We hebben vrijwilligers en deelnemers van 25 tot 94 jaar. De oudste vrijwilligster is ruim in de 80 en zij bezoekt een vrouw van dezelfde leeftijd. Ze zei laatst “we houden het vol tot een van ons overlijdt”, dat is toch prachtig!"

Bijzonder

"Het meest blij word ik van het contact met zoveel verschillende mensen. Het is echt bijzonder als iemand die zich vaak alleen voelt, zijn of haar verhaal aan je wil doen. Soms vragen mensen dan “wil jij alsjeblieft mijn vrijwilliger worden?” Dan zeg ik “Nee dat niet helaas maar we houden wel contact de hele periode dat jij jouw vrijwilliger ziet”."

Baan erbij

"Mijn vrijwilligerswerk bij Huisbezoek kost me ongeveer acht uur per week. Maar ik kan dat ook een beetje aanpassen aan mijn betaalde baan, die doe ik er ook nog bij namelijk. Juist die vrijheid maakt het zo leuk om te doen. En wat is er mooier dan zelf heel veel plezier hebben en ook nog mensen kunnen helpen die zich eenzaam voelen!"

Humanitas is een landelijke vereniging met 80 lokale afdelingen. Zo'n 25.000 vrijwilligers helpen jaarlijks ruim 65.000 medeburgers. In Almere zijn al meer dan 800 Almeerders vrijwilliger bij Humanitas.

© Humanitas Almere