Miranda Rietveld, verwijzer Jeugd Gezondheidszorg Almere (JGZ Almere)

Humanitas is niet meer weg te denken

“Als ik Humanitas een tip mag geven: ga vooral door op de manier waarop jullie bezig zijn! Jullie zien veel kansen en grijpen die ook. En door de prettig sfeer weten interessante vrijwilligers de weg naar jullie te vinden."

"Vanuit JGZ verwees ik al langere tijd ouders en kinderen door, onder andere naar Home-Start en Jongeren in rouw. Maar in mijn werk als pedagoog/opvoedondersteuner kreeg ik ook vaak vragen van ouders die in een echtscheidingssituatie zaten. Er was toen niets laagdrempeligs op dat gebied in Almere."

Brainstorm 

"In 2014 ben ik samen met twee collega’s en twee coördinatoren van Humanitas gaan brainstormen. Zo ontstond het project KOESA: een project voor kinderen (en hun ouders) die te maken hebben met echtscheiding. Het is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen professionals en vrijwilligers."

Gouden greep

"De reden om meer te gaan samenwerken werd in eerste instantie gestimuleerd door bezuinigingen. Het idee was dat een vrijwilligersorganisatie een mooie aanvulling zou zijn op de professionele hulpverlening. In de praktijk blijkt de combinatie een gouden greep: omdat we ieder vanuit onze eigen invalshoek werken, voegt dat iets speciaals toe."

Warmte

"De KOESA-groepen worden altijd begeleid door twee coaches: een professionele hulpverlener en een vrijwilliger. Wat ik bij vrijwilligers zie, is creativiteit, spontaniteit en warmte. Het zijn vaak krachtige personen; achter iedereen die dit werk doet zit een verhaal. Als professionele hulpverlener ben je natuurlijk ook gemotiveerd voor je werk. Het mooie is dat wij bijvoorbeeld een rol kunnen spelen in een eventueel voor- en natraject van KOESA."

Sterk

"In deze tijd en maatschappij is een organisatie zoals Humanitas niet meer weg te denken. Jullie sluiten met je projecten goed aan bij wat er speelt, op de actualiteit. De lijnen zijn kort, iedereen is gelijk. Ik vind het een sterk punt dat jullie zorgen voor goede opleidingen en begeleiding van vrijwilligers. Mijn indruk is dat daardoor iedereen zich kan ontplooien op de manier die bij hem of haar past. Ik vind jullie een warme, prettige samenwerkingspartner."

 

Humanitas is een landelijke vereniging met 80 lokale afdelingen. Zo'n 25.000 vrijwilligers helpen jaarlijks ruim 65.000 medeburgers. In Almere zijn al meer dan 800 Almeerders vrijwilliger bij Humanitas.

© Humanitas Almere