Eindejaarsgroet van onze bestuursvoorzitter Yneke Boorsma

Ook dit jaar hebben we met in Almere, in het land en wereldwijd weer een bijzonder jaar achter de rug. Landelijk zijn er verkiezingen geweest, echter lukt het nog maar niet om een nieuw kabinet te presenteren. Wereldwijd worstelen we nog altijd met een pandemie waar we maar niet de juiste vorm voor vinden om mee om te gaan; de pieken en dalen komen en gaan.

Lees meer: Eindejaarsgroet van onze bestuursvoorzitter Yneke Boorsma

Uitslag enquete; vrijwilliger zijn in tijden van Corona

Leren van vrijwilligers

Eind 2020 heeft de afdeling Almere onderzocht hoe onze vrijwilligers hun vrijwilligerswerk ervaren. In oktober werd een vragenlijst uitgestuurd met vragen over onder meer de begeleiding en training, mogelijkheden tot inbreng en de mate van waardering. Ook werden een aantal specifieke vragen over vrijwilliger zijn in coronatijd gesteld. 
De enquête werd ingevuld door 98 vrijwilligers. Klik hier voor de uitslag in een PowerPointpresentatie

 • Een ruime meerderheid (54%) van de respondenten waardeert de begeleiding vanuit Humanitas met een 8; 74% geeft een 8 of hoger
 • Ruim 8 van de 10 vrijwilligers geeft een 7 of hoger voor de trainingen en terugkombijeenkomsten
 • 84% van de respondenten vindt haar of zijn stem gehoord
 • Ook vindt een ruime meerderheid van de vrijwilligers het vrijwilligerswerk zinvol en een overgrote meerderheid voelt zich gewaardeerd
 • Wel voelt precies de helft van de respondenten zich deels belemmerd in het uitvoeren van het werk tijdens deze Corona-crisis. Ruim een derde voelt zich zelfs “helemaal belemmerd’
 • Grafiek 19 laat zien hoe de ondersteuning op afstand aan de deelnemer ervaren wordt: een breed palet van antwoorden wordt gegeven.
 • De vragenlijst gaf ook de ruimte opmerkingen te maken. We pakken er een aantal opvallende quotes uit – die quotes laten zien dat vrijwilligers (zeer) betrokken en soms ook kritisch zijn en dat er altijd punten voor verbetering zijn.
Feedback begeleiding en ondersteuning coordinator/projectmedewerker:
 • Ik word ontzettend goed begeleid door mijn coordinator en ik kan altijd met mijn vragen terecht.
 • Ze staat altijd klaar voor me. En kan goed met haar sparren over veel diverse situaties. Ik weet dat ik altijd bij haar terecht kan indien nodig.
 • Mijn coordinator is een fijne ondersteuner. Ze luistert naar je en neemt je serieus. Daarbij is ze transparant en eerlijk waardoor je weet waar je aan toe bent.
 • Er word regelmatig contact met mij opgenomen om te vragen hoe het gaat. Ook nu ik op dit moment geen deelnemers begeleid. Dit word zeer gewaardeerd!
 • Het contact met mijn deelnemer is, mede door corona natuurlijk, erg beperkt. Dat is jammer maar ook begrijpelijk.  Als vrijwilliger kan ik op dit moment weinig doen; de deelnemer is inactief. Daar kan de coordinator ook niets aan doen, maar wat meer stimulans en/of advies zou fijn zijn.
 • Er is veel goede communicatie, veel belangstelling, goed op de hoogte, denkt mee.
 • We hebben heel veel contact over de app, ook bellen wij waar nodig. Ik kan altijd ergens mijn vragen kwijt.
 • Zeer tevreden. Snelle reacties. Betrokken
 • Veel belangstelling, goed op de hoogte, denkt mee
 • Geef het een 8, omdat iets altijd beter kan, maar laten we niet streven naar perfectie, want dan is het niet leuk meer. 
 • Ik ervaar op beide projecten adequate betrokkenheid.
 • Mijn coordinator houdt ons regelmatig op de hoogte van allerlei ontwikkelingen via de mail.
Feedback over Aanbod Trainingen en terugkombijeenkomsten:
 • Begeleiding en terugkombijeenkomsten zijn erg goed. Er wordt m.i. te weinig gedaan aan trainingen
 • Zinvol, waarbij herhalingen en ik zou meer tijd inbedden voor contact met je collega's, zowel om hun verhaal te laten doen als ervaringen uitwisselen.
 • Is nu moeilijk in coronaperiode daarvoor was prima
 • Ik heb er door corona nog niet veel ervaring mee
 • Niet alle trainingen spreken me aan
 • Wel zinvol, ook de herhalingen en ik zou meer tijd inbedden voor contact met je collega's, zowel om hun verhaal te laten doen als ervaringen uitwisselen.
 • Ik ben heel erg verbaasd over hoe goed de trainingsbijeenkomsten zijn.
Verbeterpunten en suggesties:
 • Ik hoor te vaak : we nemen het mee....
 • Soms kan meer gebruik gemaakt worden van vakkennis van vrijwilligers
 • Het duurt erg lang voor er op suggesties wordt terug gekomen, en voordat ze, bij goedkeuring, worden uitgevoerd.
 • een regelmatig contact, per telefoon zou prettig en zinvol zijn.
Over de ondersteuning van deelnemers tijdens corona:
 • Ik heb tijdens COVID-19 geen deelnemers gesproken. Voor het project waar wij mee bezig zijn, hebben via teams met elkaar gesproken en ben ik eenmaal (op afstand) naar kantoor geweest. Ook tijdens deze bizarre tijd geeft Humanitas aandacht en voel ik mij nog steeds onderdeel van het team. Ga zo door!!
 • We wandelen in een natuurgebied en dat praat heel fijn. Deelnemer vindt het prima. Met de groep hebben we in een kerk de laatste sessies kunnen afmaken. Iedereen voelde zich daar veilig bij.
 • Ik voel mij er niet 100 % prettig bij daardoor twijfel ik, dus heb ik liever geen fysieke afspraken met deelnemers.
 • Ik ben werkzaam in een cruciaal beroep en als zodanig helemaal in beslag genomen door mijn werk
 • De COVID-19 vragen zijn niet makkelijk te beantwoorden, omdat ik zelf corona heb gehad. Toen ik weer opknapte heb ik wekelijks telefonisch contact gehad met mijn deelnemer en dat loopt volgens mij goed.
 • Deelnemers kregen corona en zijn voorlopig uitgeschakeld.
 • Door Covid-19 is er weinig te ondernemen door de regels. We gaan elke week buiten een rondje lopen zodat er toch persoonlijk contact is want bijzijn maatje thuis komen dat doe ik niet.
 • Ik lees steeds vaker over digitale activiteiten. Voor mij, en waarschijnlijk voor jullie ook, blijven fysieke contacten het belangrijkst.  Aan digitale activiteiten ga ik niet meewerken. Ik zou het betreuren als ik op gegeven moment om die reden af moet haken bij Humanitas.
 • Ondanks dat ondersteuning iets lastiger kan zijn is het top dat Humanitas en zijn vrijwilligers er is voor de mensen.
 • Ik heb waardering voor de  manier waarop de projectcoördinator en de projectmedewerkers alles uit de kast hebben getrokken om ons in deze bizarre tijd te blijven inspireren.

We willen alle vrijwilligers die de enquete hebben ingevuld hartelijk bedanken voor de genomen tijd, moeite en feedback en gaan aan de slag met de genoemde verbeterpunten! 

Humanitas krant 2018

In juni verscheen onze huis-aan-huiskrant. In 12 pagina's willen we heel Almere laten kennismaken met wat we doen. Want iedere stadsgenoot kan bij ons een deelnemer en/of een vrijwilliger zijn. Samen maken ze Almere een beetje blijer. Heb je de krant niet en wil je 'm lezen, hier vind je een PDF.

In de krant staan leuke verhalen, al zeggen we het zelf. Maar die zijn allemaal kort, terwijl sommige van onze gesprekspartners zo ontzettend veel meer te vertellen hebben. Daarom staan op onze site langere verhalen, die aansluiten bij die in de krant staan. Hieronder vind je ze allemaal op een rijtje.


Eenzaamheid is ook normaal.

Eenzaamheid is ook normaal.

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Door baanverlies, een partner die overleed of na een verhuizing. Ineens voel je je verloren. Wat nu?

Lees verder...

Straatarm, en dan?

Straatarm, en dan?

Jörgen Raymann - bekende Nederlander, gevierd cabaretier en programmamaker - werd door een verkeerde investering van de ene op de andere dag straatarm. Hoe kom je daar uit?

Lees verder...

Opgroeien met een maatje

Opgroeien met een maatje

Elke week zien een vrijwilliger en een deelnemer elkaar. ‘Match’ heet het programma, dus ze passen bij elkaar. Ze gaan samen op stap en gedragen zich als vrienden. Of een als grote en kleine broer. Als ze elkaar pas kennen, geven ze elkaar een box, maar later wordt het een knuffel. Heel gewoon.

Lees verder...

Ieder ander is voor mij gelijkwaardig

Ieder ander is voor mij gelijkwaardig

Elke week is Henk in de gevangenis. Als we voor poort staan om de foto te maken, klinkt vanachter de tralies een luide groet. Henk zwaait lachend terug: “Ik weet wel wie dat is, leuke man hoor.”

Lees verder...

Een tijdje meedraaien met een gezin

Een tijdje meedraaien met een gezin

Vrijwilligers van Wel Thuis komen bij gezinnen thuis om te helpen. Ze doen dat uit betrokkenheid. Niet als hulpverlener, maar als maatje: als een vriend of vriendin. Ze delen hun eigen ervaringen met je. Je bent gelijkwaardig. En samen praat je over de opvoeding, praktische gezinsdingen of ga je een stukje wandelen.

Lees verder...

Praten oké. Maar kun je ook lezen en schrijven?

Praten oké. Maar kun je ook lezen en schrijven?

Taalent-vrijwilligers helpen mensen niet alleen vooruit met taalvaardigheid, maar ook om hun hele leven te verbeteren. Elk uur van de dag heb je taal nodig, maar wat is er mooier dan er ook nog van kunnen genieten. Dat is voor mensen die moeite hebben met het lezen, schrijven of spreken van het Nederlands een droom. Maar het is een droom die werkelijkheid kan worden.

Lees verder...

Geldzorgen!

Geldzorgen!

Baan kwijt? Kan iedereen gebeuren. Gaat ook de auto stuk of de wasmachine! Hoe moet je nu rondkomen? Aanmaningen in de post maar even laten liggen, niemand hoeft het te weten. Of….?

Lees verder...

Gratis panorama wandposter

Gratis panorama wandposter

We verloten één Xpozer fotoposter van 80x40cm ter waarde van 59,99 euro. Deelnemen is niet meer mogelijk, de uiterste deelnamedatum was 27 juni 2018.  

Lees verder...

Je verlies kun je niet delen. Of toch?

Je verlies kun je niet delen. Of toch?

Gaat er een dierbare dood, een (groot)ouder of broer of zus, dan heb je wel een probleem als jongere. Er is niemand die je écht begrijpt en na een paar maanden moet het ineens ‘over’ zijn? Kom op zeg!

Lees verder...

Je bericht is ontvangen. Dank voor je interesse. Een van onze teamleden neemt snel contact met je op. (Deze reactie is automatisch aangemaakt en daarom niet ondertekend. Maar dan weet je in elk geval dat je bericht is binnengekomen.) /* */

Lees meer: Dankbericht formulier

Humanitas is een landelijke vereniging met 80 lokale afdelingen. Zo'n 25.000 vrijwilligers helpen jaarlijks ruim 65.000 medeburgers. In Almere zijn al meer dan 800 Almeerders vrijwilliger bij Humanitas.

© Humanitas Almere