Geldzorgen!

Baan kwijt? Kan iedereen gebeuren. Gaat ook de auto stuk of de wasmachine! Hoe moet je nu rondkomen? Aanmaningen in de post maar even laten liggen, niemand hoeft het te weten. Of….?

Voor je het weet zit je in de schulden. Is dat raar of dom? Nee, het kan iedereen overkomen. Door verkeerde keuzes, maar ook na een ziekte, baanverlies of een scheiding. Weer grip krijgen is moeilijk. Want er is angst, schaamte en het taboe. En door de stress gaan onze hersens minder functioneren. Knappe kunst om uit zo'n valstrik te komen. Kan dat?

PRS 5030115Op de foto laat Hetty - met een knipoog - zien hoe het financiële uitzoekwerk er kan uitzien."Ja, met hulp en goede wil,” zegt Hetty, projectcoördinator van Budgetmaatjes van Humanitas Almere. Als het over 'haar' mensen en hun geldzaken gaat, toont ze veel inlevingsvermogen en een grote betrokkenheid. "Binnen de projecten zien we jong volwassenen, een- en tweeoudergezinnen, ouderen, alleenstaanden, nieuwe Nederlanders, laaggeletterden en ondernemers. En al die mensen hebben het er heel erg moeilijk mee.”

Overzicht

“Veel mensen vinden het lastig om bij te houden waar het geld heen gaat. De huur, mobiele telefoon, internet heb je wel in je hoofd, maar belastingen, afrekeningen van gas, water, licht, ziektekosten of online aankopen meestal niet. Het zijn onregelmatige bedragen en momenten. Plus, de facturen en afschriften gaan allemaal elektronisch, ze vallen niet meer op de deurmat. Je raakt gemakkelijk het overzicht kwijt.”

"Er is een schuld, maar geen schuldvraag."

Hulp

“We helpen mensen hun vaardigheid te vergroten en om (weer) op zichzelf te vertrouwen. Onze vrijwilligers hebben verstand van geldzaken en kijken oordeelloos naar de situatie. Er is een schuld, maar geen schuldvraag. Na maximaal één jaar ondersteuning, kunnen ze verder zonder hulp. Accepteren dat je een probleem hebt en hulp vragen is misschien het moeilijkst. Ben je daar doorheen, wordt het niet meteen leuker, maar wel gemakkelijker."

“Iemand die in de problemen zit of ze ziet aankomen, kan terecht bij Humanitas. Wij zorgen dat je op de juiste plek komt. En we hebben een heel team klaar staan. Kom maar op!"

Geldzaken

Humanitas Almere helpt mensen met hun financiën, administratie en schulden in de projecten TOSS (Team Ondersteuning Schuldstabilisatie), Budgetmaatjes en Get a Grip. Die laatste richt zich op de doelgroep 16-27 jaar.


Humanitas is een landelijke vereniging met 80 lokale afdelingen. Zo'n 25.000 vrijwilligers helpen jaarlijks ruim 65.000 medeburgers. In Almere zijn al meer dan 800 Almeerders vrijwilliger bij Humanitas.

© Humanitas Almere