Beetje blijer

Naar aanleiding van een televisie-uitzending komt Henriëtte in Almere Deze Week aan het woord. Kernboodschap is: voor vrijwilligerswerk krijg je heel veel terug. Lees hier het verhaal.

PRS 8240167Wat Humanitas Almere wil

Een beetje blijer Almere

Op 21 augustus zond Nieuwsuur een reportage uit over hoe de scheidslijn tussen vrijwilligers en professionele zorgaanbieders vervaagt. Waar, maar wel wat somber, vindt Henriëtte van der Meij van Humanitas in Almere: “Ik zie bij ons vooral blije vrijwilligers en blije deelnemers.”

Humanitas Almere is een grote afdeling van de landelijke vereniging Humanitas. Ze bieden tijdelijk ondersteuning aan stadsgenoten die dat nodig hebben. In 2016 waren dat er meer dan 2300 en de vraag neemt toe. Van der Meij:“De media-aandacht is terecht, er komt meer op ons pad dan voorheen, maar Humanitas is er nu juist goed in om ervoor te zorgen dat vrijwilligers niet alleen geven, maar ook iets terugkrijgen. Bijvoorbeeld kennis, zingeving, structuur, ergens bij horen, werkervaring op doen, loopbaanontwikkeling, e.d. Dat wordt veel te weinig benadrukt.””

Wiskunde
Bij Humanitas Almere vinden ze dat je het vrijwilligerswerk niet als iets zwaars moet zien. “Onze vrijwilligers zijn in wezen gewone stadsgenoten, buren als het ware, die mensen helpen die het overzicht over hun geld kwijtraakten, of gescheiden zijn en met iemand over de problemen met hun kinderen willen praten. Of die eenzaam zijn en hun verhaal willen vertellen. Het is geen hogere wiskunde, het is mensenwerk, naar elkaar luisteren, de tijd nemen en de dingen vanuit een ander perspectief zien.” Omdat ze intensief worden getraind en begeleid, gaan de Humanitas vrijwilligers goed voorbereid en zelfverzekerd op pad. En Van der Meij ziet dat ze helpen om anderen gelukkiger te maken en daar zelf ook blij van worden.”

Kom erbij
Door de veranderingen in de maatschappij is een grotere vraag naar vrijwilligers ontstaan. In het najaar informeren ze Almere daarom over het aanbod van Humanitas. Aanbod? “We keren het om ja. We vragen vrijwilligers, maar tegelijk is het ook een aanbod. Want wat we met alle 700 Humanitassers willen, is Almere helpen een beetje blijer te worden. En dat is écht heel dankbaar én leuk om te doen. Maak een ander én jezelf blij, kom erbij.”

humanitasalmere.nl/komerbij

Er is ook een scan (PDF) van het artikel beschikbaar. Wil je je relaties verblijden met deze blije boodschap, gebruik de deelknoppen links op de pagina.

Humanitas is een landelijke vereniging met 80 lokale afdelingen. Zo'n 25.000 vrijwilligers helpen jaarlijks ruim 65.000 medeburgers. In Almere zijn al meer dan 800 Almeerders vrijwilliger bij Humanitas.

© Humanitas Almere