Nieuw project voor jongvolwassen statushouders

Vanaf maart gaat Humanitas Almere statushouders tussen de 18 en 27 jaar ondersteunen. Jongvolwassenen die een verblijfsstatus hebben maar nog relatief nieuw zijn in Almere, vallen vaak tussen wal en schip.

Op het moment dat ze 18 jaar worden, kunnen ze niet meer terecht bij Jeugdzorg. Ze worden gezien als volwassene en moeten het alleen doen.

Vaak hebben zij veel meegemaakt, moeten zij wennen aan het leven in een nieuw land en moeten zij familie en vrienden missen. Met het maatjesproject van Humanitas krijgen ze steun op maat van een vrijwilliger zodat ze zich niet verloren voelen.

Een maatje kan een statushouder op veel gebieden helpen. Welke gebieden dat zijn dat hangt helemaal af van de vraag van de deelnemer. Iemand die bijvoorbeeld aangeeft aan dat hij weinig om handen heeft,  kan samen met zijn of haar maatje kijken wat er in de buurt te doen is. Ze kunnen samen op zoek naar een sportvereniging of andere activiteiten. Het maatje kan helpen met de taal zodat de statushouder nog beter Nederlands gaat spreken. Zo kan hij of zij met een beetje hulp een netwerk opbouwen. Ook kan het maatje hulp bieden bij het voeren van een administratie en/of het lezen van moeilijke brieven. Die staan vaak vol met ambtelijke taal. Dat kan al ingewikkeld zijn, laat staan voor mensen die de taal niet machtig zijn. Een maatje kan bijvoorbeeld ook met een moeder mee naar het consultatiebureau.

Met dit project hopen we dat de jong volwassen statushouder zijn of haar plek gaat vinden in onze stad. Dat hij of zij onderdeel wordt van de maatschappij en perspectief krijgt op studie, vrijwilligerswerk of een baan. Dit bijzondere nieuwe project wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds.

 

 

Humanitas is een landelijke vereniging met 80 lokale afdelingen. Zo'n 24.000 vrijwilligers helpen jaarlijks ruim 65.000 medeburgers. In Almere zijn al meer dan 700 Almeerders vrijwilliger bij Humanitas.

© 2017 Humanitas Almere