Zomermaatje 2021

Zomermaatje is een tijdelijk project en biedt tijdens de zomervakantie kortdurende ondersteuning aan kinderen, jongeren, ouders of gezinnen. 

Wat is Zomermaatje?

Zomermaatje is een nieuw project binnen onze jeugd- en gezinsprojecten! Wij bieden tijdens de vakantieperiode in juli en augustus een kortdurend maatjescontact voor een kind, een jongere of voor ouders of gezinnen. De maatjes ondernemen allerlei (buiten)activiteiten met de kinderen of gezinnen waar ze aan gekoppeld zijn. Heel divers dus!

Waarom is Zomermaatje gestart?

Zomermaatje is opgericht omdat dit jaar weinig gezinnen tijdens de zomervakantie echt op vakantie zullen gaan. Daarnaast is het voor sommige kinderen, jongeren en gezinnen om verschillende redenen extra pittig om veel thuis te zitten. Opvoeden kan zwaar zijn. Humanitas biedt aan deze kinderen,jongeren en gezinnen in de vakantieperiode de hulp van een Zomermaatje aan. Een kind, jongere of gezin ervaart door het maatje een positief contact en wordt tijdelijk ondersteund.

Wat is een Zomermaatje?

Een Zomermaatje is een getrainde vrijwilliger die minstens één keer per week afspreekt met een kind, een jongere of het hele gezin. De vrijwilliger krijgt een gedegen training en persoonlijke begeleiding. Natuurlijk houden we ons tijdens ons contact aan de RIVM richtlijnen. Met gepaste voorzorgsmaatregelen leren het kind, de jongere of de ouders het Zomermaatje kennen en ondernemen ze buiten activiteiten. Het maatjescontact is uiteraard kosteloos!

Wat doet een Zomermaatje precies?

Dat is helemaal afhankelijk van de vraag van het gezin en de mogelijkheden van het Zomermaatje! Je kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende situaties:

Voor kinderen/jongeren:

  • Michel (14 jaar) heeft thuis een broertje die vanwege zijn beperking veel aandacht nodig heeft. Ook voor Michel is dit intensief. Gedurende juli-augustus gaat Michel regelmatig met zijn maatje naar het park om samen te voetballen of te wandelen.
  • Chantelle (7 jaar) ervaart thuis veel spanning. Gedurende juli-augustus gaat zij samen met het gezin van de vrijwilliger naar de speeltuin en picknicken daar samen.

Voor gezinnen:

  • Moeder Astrid voelt zich somber en merkt dat zij de afgelopen maanden weinig energie meer heeft voor haar gezin. Gedurende juli-augustus biedt een Zomermaatje haar een luisterend oor en trekken zij er met de kinderen gezamenlijk op uit naar de speeltuin;
  • Sunita woont samen met haar gezin op drie hoog en heeft de afgelopen maanden veel binnen gezeten, omdat zij het lastig vindt om met haar kleine kinderen naar buiten te gaan. Het Zomermaatje helpt haar om samen naar beneden te komen, waarna zij samen een wandeling door de buurt maken.

Samen onderzoeken we dus welke activiteiten jullie kunnen ondernemen!

Wat als je tijdens Corona niet in het echt contact wil hebben? 

Sommige mensen willen liever geen face-to-face contact hebben in deze tijd. Een Zomermaatje kan je ook online helpen! Als iemand zich niet comfortabel voelt om in het echt af te spreken, dan kan het zomermaatjescontact ook online plaatsvinden. In dat geval heeft het kind, de jongere of de ouder minstens één keer per week online contact met de vrijwilliger. Jullie kunnen online gesprekken met elkaar voeren en/of spelletjes met elkaar spelen. Het online contact bieden wij aan vanaf 8 jaar en ouder.

Wil je liever langer hulp krijgen van een maatje?

Dat kan! Het contact met een Zomermaatje vindt alleen plaats in juli en augustus. Maar als het nodig is kan het kind of het gezin na de zomer opnieuw aangemeld worden voor een maatje bij onze projecten Match of Home-Start. Voor meer informatie, kijk op het project Match of het project Home-Start.

Hoe kan je jezelf of je kind aanmelden?

Ken of heb je een gezin dat wel een Zomermaatje voor zichzelf of voor een kind of jongere zou willen, meld hem of haar dan vanaf april 2021 aan door het onderstaande formulier in te vullen. Wil je eerst meer informatie, dan kan je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar Suzanne Haringa op 06 - 35 12 26 78 of Suzanne Verlaan op 06 - 22 32 33 57.

 

Neem contact met ons op!

Wil je iemand aanmelden voor Zomermaatje? Of wil je jezelf of je kind aanmelden voor Zomermaatje? Vul hieronder het formulier in.

Humanitas is een landelijke vereniging met 80 lokale afdelingen. Zo'n 25.000 vrijwilligers helpen jaarlijks ruim 65.000 medeburgers. In Almere zijn al meer dan 800 Almeerders vrijwilliger bij Humanitas.

© Humanitas Almere