Ondersteuning bij eenzaamheid

Voor 4 jaar en ouder

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Bijvoorbeeld door ziekte of scheiding. Een vrijwilliger van Humanitas helpt een deelnemer om een sociaal netwerk op te bouwen.


 

Gratis online training ‘Meer contact’

Gratis online training ‘Meer contact’

Voor mensen die meer contact met anderen willen en zich prettiger willen voelen in (nieuwe) sociale situaties bieden wij de gratis online training ‘Meer contact’ aan. In deze training leren deelnemers wat zij zélf kunnen doen om uit hun sociale isolement te komen.

Lees meer


Sharing Stories

Sharing Stories

Sharing Stories is een spel dat gespeeld kan worden met een groepje deelnemers vanaf 18 jaar. Onder begeleiding van een vrijwillig spelleider van Humanitas Almere worden de deelnemers tijdens het spel uitgenodigd om levensverhalen te vertellen rondom de thema’s durf, succes, plezier en liefde. 

Lees meer


Goed Ontmoet 75+

Goed Ontmoet 75+ biedt ondersteuning aan 75-plussers die last hebben van eenzaamheid en daar verandering in willen brengen. De vrijwilliger gaat op een coachende wijze in gesprek waarbij verschillende onderwerpen aan bod komen, zoals structuur aanbrengen, bewegen en zingeving. Samen gaan ze op zoek naar wat de senior nodig heeft om zich (weer) verbonden te voelen, meer plezier in het leven te ervaren en zelfstandig verder te kunnen.

Lees meer


Goed Ontmoet

Goed Ontmoet

Heb je een cliënt die zich regelmatig geïsoleerd of eenzaam voelt? Bij Goed Ontmoet gaan we op zoek naar een vrijwilliger voor je cliënt. Iemand waarmee het klikt, van beide kanten. De vrijwilliger komt gedurende ongeveer een jaar elke week of om de week naar je cliënt toe. 

Iemand aanmelden? Neem contact op met Noortje: 06 - 20 15 87 82 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer


Match

Match

Kinderen en jongvolwassenen voelen zich steeds vaker eenzaam. Een maatje van Match helpt. Door samen te praten, activiteiten te ondernemen, te werken aan meer zelfvertrouwen en aan de slag te gaan met het bouwen aan een sociaal netwerk. 

Wil je iemand aanmelden? Neem dan contact op met Suzanne via 06 - 53 32 62 38 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer

Ondersteuning bij het maken van een levensboek

Voor 18 jaar en ouder

Een levensboek vertelt de persoonlijke levensgeschiedenis van iemand. 
Door te vertellen over het eigen leven kan iemand het verleden vaak beter een plek geven. Het kan inzicht geven, voor de maker van het levensboek zelf maar ook voor familie, vrienden en kennissen van de maker.


 

Een eigen levensverhaal op papier

Een eigen levensverhaal op papier

Heb je een cliënt die het fijn vindt om, met wat hulp, zijn of haar levensverhaal op papier te zetten? Wij zoeken een Levensboek-maatje voor je cliënt. Samen met deze vrijwilliger doorloopt en ordent je cliënt de verhalen van het verleden. Om er vervolgens een boek van te maken, een magazine of misschien wel een fotocollage.

Lees meer

 

Ondersteuning bij scheiding

Voor 4- tot 24-jarigen en hun ouders

Ben je voor een kind, jongere of ouders op zoek naar hulp bij scheiding? Humanitas Almere heeft diverse groepsprogramma’s voor kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers die met scheiding te maken hebben. Is de stap naar een groep nog te groot? Dan is individuele begeleiding ook mogelijk. 


KOSTELOOS AANBOD VOOR ALMEERSE SCHOLEN

KOSTELOOS AANBOD VOOR ALMEERSE SCHOLEN

Interactieve lezing op school
Over kinderen/jongeren scheiding, rouw en ziekte in het gezin en hoe je daarmee kunt omgaan op school.

Lees meer


De ScheidingsATLAS - Ontwikkeld door TNO

De ScheidingsATLAS - Ontwikkeld door TNO

Als mensen gaan scheiden, verbreken zij de relatie als partners, maar blijven wel sámen ouders van hun kind(eren). Deze verandering brengt veel vragen en onzekerheden met zich mee. Hoe beleven de kinderen de scheiding? Hoe kun je ze als vader of moeder helpen wennen aan de nieuwe situatie? Hoe zorg je goed voor jezelf en voor je kinderen? Hoe werkt dat, ouderschap na scheiding? Hoe communiceer je hierover met de andere ouder? Voor ouders met deze vragen bieden wij de training ScheidingsATLAS aan, ontwikkeld door TNO.

Lees meer


Kameleon programma

Kameleon programma

Voor jongeren van 12 - 18 jaar waarvan de ouders gescheiden zijn is er het Kameleonprogramma.  Jongeren in de middelbare schoolleeftijd maken na de scheiding van hun ouders vaak een verwarrende periode mee. Twee verschillende huizen, veel zorgen, loyaliteitsconflicten, schoolprestaties die achterblijven en een zoektocht hoe je hier mee om kunt gaan. Vaak voel je je een kameleon die zich voortdurend moet aanpassen.

Lees meer


KOESA

KOESA

KOESA is een groepsprogramma voor kinderen tussen 8-12 jaar waarvan ouders gescheiden zijn. Het biedt kinderen de mogelijkheid om hun ervaringen, gevoelens en gedachten een plaats te geven. In zes bijeenkomsten doorlopen ze, samen met leeftijdgenoten, hun eigen proces. Ze leren omgaan met probleemsituaties en ontwikkelen meer zelfvertrouwen.

Lees meer


Dappere Dino-programma

Dappere Dino-programma

Een groepsprogramma voor kinderen in groep 3 & 4 (6-8 jaar) van het basisonderwijs van wie de ouders gescheiden zijn, want een scheiding heeft veel invloed op het leven van een kind. Tijdens de scheiding, direct erna maar ook als de scheiding al lang(er) is geleden.

Lees meer

Ondersteuning bij rouw en verlies

Voor 8 jaar en ouder

Heeft jouw cliënt behoefte aan steun van lotgenoten of een maatje na het overlijden van een dierbare? De vrijwilligers en coaches van Humanitas Almere bieden gerichte ondersteuning, indiviueel en groepsgewijs. Vaak zijn de vrijwilligers ook ervaringsdeskundigen. We bieden lotgenotenprogramma's voor kinderen, jongeren én volwassenen en een maatje voor volwassenen in rouw. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden.


 

KOSTELOOS AANBOD VOOR ALMEERSE SCHOLEN

KOSTELOOS AANBOD VOOR ALMEERSE SCHOLEN

Interactieve lezing op school
Over kinderen/jongeren scheiding, rouw en ziekte in het gezin en hoe je daarmee kunt omgaan op school.

Lees meer


Overhoop

Overhoop

Contact met andere kinderen (8-12 jaar) die te maken hebben met een ziek gezinslid.

Als kinderen en jongeren te maken krijgen met een chronisch of ernstig ziek gezinslid verandert er veel in hun leven. Het haalt hun leven overhoop. Ze maken zich zorgen en nemen zorgtaken op zich. Vaak komen ze tijd en aandacht tekort omdat het zieke gezinslid veel aandacht vraagt. Gevoelens en gedachten komen bij hen op die ze niet eerder hadden. Het programma Overhoop helpt hen hiermee om te gaan. Overhoop is ontstaan in samenwerking met VMCA, Vrijwilligers- en Mantelzorgcentrale in Almere.

Lees meer


Ondersteuning bij verlies

Ondersteuning bij verlies

Als een partner, kind, familielid of goede vriend(in) overlijdt, krijg je te maken met rouw en verliesverwerking. Soms is het fijn om met iemand te praten die een soortgelijk proces heeft doorgemaakt.

Een vrijwilliger biedt een luisterend oor en ondersteuning aan volwassenen in rouw. Het maakt niet uit of het verlies kort of langer geleden is. Steun bij rouw biedt Individuele begeleiding en lotgenotengroepen. 

Direct contact over Steun bij rouw?  Bel Noortje op  06 20 15 87 82.

Lees meer


Lotgenotengroep – verlies van een kind

Lotgenotengroep – verlies van een kind

Op 31 januari 2023 start een lotgenotengroep voor volwassenen van wie langer dan 4 maanden geleden een kind is overleden. Tijdens 7 bijeenkomsten wordt stilgestaan bij wat het gemis betekent en hoe je verder gaat. De groep bestaat uit 4 tot 7 deelnemers.

”Het contact met lotgenoten heeft me ontzettend geholpen in mijn verlies, juist in deze gekke periode”

Lees meer


Sterprogramma

Sterprogramma

Het Sterprogramma is een groepsactiviteit van Humanitas Almere voor kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers die met het overlijden van een gezinslid of andere dierbare te maken hebben. Voor 8 tot 12 jarigen is er Ster kinderen, voor 12 tot 18 jarigen is er het Ster jongerenprogramma. Voor jongeren tussen 19 en 24 jaar kunnen wij in overleg ondersteuning op maat bieden.

Lees meer

Ondersteuning bij de Nederlandse taal

Een praatje maken met de buren? De kans op werk vergroten? Een belastingformulier zelf invullen? Voor wie de taal niet goed leest, schrijft of spreekt, is het lastig om deel te nemen aan de samenleving. De kans is groot dat hij of zij zich terugtrekt, uit angst om fouten te maken of uit schaamte.

Een Taalent-vrijwilliger bezoekt je cliënt wekelijks thuis of in een andere vertrouwde omgeving. Samen oefenen ze met lezen, schrijven en/of spreken. Het maakt niet uit of de deelnemer in Nederland is geboren of in het buitenland. Om te kunnen helpen, is het wel belangrijk dat de deelnemer al een eenvoudig gesprek in het Nederlands kan voeren. 


 

Taalent

Taalent

Zoek je ondersteuning bij de Nederlandse taal voor iemand van 18 jaar of ouder? Taalent biedt hulp aan volwassenen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Een Taalent-vrijwilliger helpt met lezen, schrijven en/of spreken. 

Direct contact? Bel Marjon: 06 - 35 11 87 15 of Margreet: 06 - 51 26 72 21. Of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer

Humanitas is een landelijke vereniging met 80 lokale afdelingen. Zo'n 25.000 vrijwilligers helpen jaarlijks ruim 65.000 medeburgers. In Almere zijn al meer dan 800 Almeerders vrijwilliger bij Humanitas.

© Humanitas Almere