Ondersteuning bij eenzaamheid

Voor 18 jaar en ouder

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Bijvoorbeeld door ziekte of scheiding. Een vrijwilliger van Humanitas helpt een deelnemer om een sociaal netwerk op te bouwen.


 

Huisbezoek

Huisbezoek

Voor 18 jaar en ouder

Heb je een cliënt die zich regelmatig geïsoleerd of eenzaam voelt? Bij Huisbezoek gaan we op zoek naar een maatje voor je cliënt. Een maatje waarmee het klikt, van beide kanten. Het maatje komt gedurende ongeveer een jaar elke week om of om de week naar je cliënt toe.

Iemand aanmelden? Neem contact op met Noortje: 06 – 201 587 82 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees meer

Ondersteuning bij het maken van een levensboek

Voor 18 jaar en ouder

Een levensboek vertelt de persoonlijke levensgeschiedenis van iemand. 
Door te vertellen over het eigen leven kan iemand het verleden vaak beter een plek geven. Het kan inzicht geven, voor de maker van het levensboek zelf maar ook voor familie, vrienden en kennissen van de maker.


 

Een eigen levensverhaal op papier

Een eigen levensverhaal op papier

Heb je een cliënt die het fijn vindt om, met wat hulp, zijn of haar levensverhaal op papier te zetten? Wij zoeken een Levensboek-maatje voor je cliënt. Samen met deze vrijwilliger doorloopt en ordent je cliënt de verhalen van het verleden. Om er vervolgens een boek van te maken, een magazine of misschien wel een fotocollage.

Lees meer

Uitreiking Levensboek aan deelnemer. De kleindochters zijn meteen verdiept in het boek van hun oma.

 

Ondersteuning bij scheiding

Voor 0 tot 18 jarigen en hun ouders

Ben je voor een kind, jongere of ouders op zoek naar hulp bij scheiding? Humanitas Almere heeft diverse groepsprogramma’s voor kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers die met scheiding te maken hebben:


De ScheidingsATLAS - Ontwikkeld door TNO

De ScheidingsATLAS - Ontwikkeld door TNO

Als mensen gaan scheiden, verbreken zij de relatie als partners, maar blijven wel sámen ouders van hun kind(eren). Deze verandering brengt veel vragen en onzekerheden met zich mee. Hoe beleven de kinderen de scheiding? Hoe kun je ze als vader of moeder helpen wennen aan de nieuwe situatie? Hoe zorg je goed voor jezelf en voor je kinderen? Hoe werkt dat, ouderschap na scheiding? Hoe communiceer je hierover met de andere ouder? Voor ouders met deze vragen bieden wij de training ScheidingsATLAS aan, ontwikkeld door TNO.

Lees meer


Kameleon programma

Kameleon programma

Voor jongeren van 12 - 18 jaar waarvan de ouders gescheiden zijn is er het Kameleonprogramma.  Jongeren in de middelbare schoolleeftijd maken na de scheiding van hun ouders vaak een verwarrende periode mee. Twee verschillende huizen, veel zorgen, loyaliteitsconflicten, schoolprestaties die achterblijven en een zoektocht hoe je hier mee om kunt gaan. Vaak voel je je een kameleon die zich voortdurend moet aanpassen.

Lees meer


KOESA

KOESA

KOESA is een groepsprogramma voor jongeren tussen 8-12 jaar waarvan ouders gescheiden zijn. Het biedt kinderen de mogelijkheid om hun ervaringen, gevoelens en gedachten een plaats te geven. In zes bijeenkomsten doorlopen ze, samen met leeftijdgenoten, hun eigen proces. Ze leren omgaan met probleemsituaties en ontwikkelen meer zelfvertrouwen.

Lees meer


Dappere Dino-programma

Dappere Dino-programma

Een groepsprogramma voor kinderen in groep 3 & 4 (6-8 jaar) van het basisonderwijs van wie de ouders gescheiden zijn, want een scheiding heeft veel invloed op het leven van een kind. Tijdens de scheiding, direct erna maar ook als de scheiding al lang(er) is geleden.

Lees meer


Stoere Schildpadden-programma

Stoere Schildpadden-programma

Stoere Schildpadden is een groepsprogramma voor kinderen van 4-6 jaar van gescheiden ouders, want een scheiding heeft veel invloed op het leven van een kind. Tijdens de scheiding, direct erna maar ook als de scheiding al lang(er) is geleden. Het biedt de kinderen in groepsverband de mogelijkheid om spelenderwijs hun ervaringen, gevoelens en gedachten te benoemen en herkennen.

Lees meer

Ondersteuning bij verlies door de dood

Voor 8 jaar en ouder

Heeft jouw cliënt behoefte aan steun van lotgenoten of een maatje na het overlijden van een dierbare? De vrijwilligers en coaches van Humanitas Almere bieden gerichte ondersteuning, indiviueel en groepsgewijs. Vaak zijn de vrijwilligers ook ervaringsdeskundigen. We bieden lotgenotenprogramma's voor kinderen, jongeren én volwassenen en een maatje voor volwassenen in rouw. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden.


 

Ondersteuning bij verlies

Ondersteuning bij verlies

Een vrijwilliger biedt een luisterend oor en ondersteuning aan volwassenen in rouw. Steun bij rouw biedt Individuele begeleiding en lotgenotengroepen. 

Lees meer


Lotgenotenprogramma

Lotgenotenprogramma

Vier keer per jaar organiseren wij een lotgenotenprogramma voor volwassenen in rouw. Op 12 mei a.s. start Humanitas Almere een lotgenotengroep voor volwassenen die het verlies van een kind hebben meegemaakt. 

Lees meer


Sterprogramma

Sterprogramma

Het Sterprogramma is een groepsactiviteit van Humanitas Almere voor kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers die met het overlijden van een gezinslid of andere dierbare te maken hebben. Voor 8 - 12 jarigen is er Ster kinderen, voor 12 - 18 jarigen is er het Ster jongerenprogramma.

Lees meer

Ondersteuning bij de Nederlandse taal

Wil je een praatje maken met de buren? Je kans op werk vergroten? Je belastingformulier zelf invullen? Voor wie de taal niet goed leest, schrijft of spreekt, is het lastig om deel te nemen aan de samenleving. De kans is groot dat hij of zij zich terugtrekt, uit angst om fouten te maken of uit schaamte.

Een Taalent-vrijwilliger bezoekt wekelijks thuis of in een andere vertrouwde omgeving. Samen oefenen ze met lezen, schrijven en/of spreken. Het maakt niet uit of de deelnemer in Nederland is geboren of in het buitenland. Om te kunnen helpen, is het wel belangrijk dat de deelnemer al een eenvoudig gesprek in het Nederlands kan voeren. 


 

Taalent

Taalent

Zoek je ondersteuning bij de Nederlandse taal voor je cliënt van 18 jaar of ouder? Taalent biedt hulp aan volwassenen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Een Taalent-vrijwilliger helpt met lezen, schrijven en/of spreken.  

Lees meer

Humanitas is een landelijke vereniging met 80 lokale afdelingen. Zo'n 25.000 vrijwilligers helpen jaarlijks ruim 65.000 medeburgers. In Almere zijn al meer dan 800 Almeerders vrijwilliger bij Humanitas.

© Humanitas Almere